HUDEN, MENNESKETS  STØRSTE  ORGAN, TA  GODT  VARE    DEN.                             
      

Publisert:
02.07.09

«Huden er sterk men følsom.»
Foredrag av
Allan Nyfors
Huden er vårt største organ, og ivaretar en lang rekke viktige funksjoner. Den holder kroppen sammen, beskytter oss mot omgivelsene (infeksjoner), isolere, tar del i kroppens varmeregulering,
  produksjon av vitamin D, formidling av sanseopplevelser og utskillelse av slaggstoffer. Huden blir også kalt vår "tredje lunge", fordi den opptar oksygen. Det er derfor viktig å pleie huden nøye.

     

Huden blir også kalt vår "tredje lunge", fordi den opptar oksygen. Det er derfor viktig å pleie huden nøye.

Følesansen sitter i huden. Et voksent menneske har omtrent 2 m2 hud. Tykkelsen på huden er mellom 0,2-4 mm. Huden utgjør omtrent 1/6 av den samlede kroppsvekten, og er det største organet på kroppen. Huden består av tre lag, kalt overhud, lærhud og underhud.

I lærhuden har vi bl.a. taglkjertler og svettekjertler. På mennesker finnes talgkjertler over hele kroppen med unntak av håndflatene og fotsålene. De er med på å beskytte huden mot fuktighet utenfra, samtidig som de demper fordampingen av væske fra huden. Talgkjertlene beskytter hornlaget mot bl.a. fuktighet, tørke, kjemikalier og stråler når cellene løser seg opp. Taglkjertlene er hudens naturlige fuktighetskrem. Disse blir lett påvirket av såper, rengjøringsmidler, oljeprodukter og løsemidler, og gjør at man løser opp «den naturlige fuktighetskremen» og gjør at huden blir mere sårbar mot ytre påkjenninger jo lengere og oftere man utsetter huden for slike stoffer.

Svettekjertlene i huden er med på å kontrolere kroppstemperaturen ved å skille ut svette for å kjøle ned huden og fungerer som kroppens aircondition.

For at huden skal holde seg smidig og sterk, må vanninnholdet i hornlaget ikke bli for lavt. Da tørker huden ut og får lett sprekker hvor skadelige stoffer kan trenge ned. Da oppstår det en irritasjonsreaksjon i huden. Dette er eksem.


KONTAKTEKSEM
  ER  DEN  VANLIGSTE  YRKESSYKDOMMEN.

Huden er sterk, men følsom, og dette skal man tenke på når man håndterer oljer og løsemiddler på arbeidsplassen. Mange får kontakteksem (Kontaktdermatitt) ved hudkontakt med enkelte stoffer, og ved temperaturendringer. Dette er den vanligste yrkessykdommen. Den hyppigste form for Kontaktdermatitt er håndeksem.

Kontakteksem kan deles inn i 2 typer:

Irritativ og Alergiske eksemer.

Den vanligste form for eksem er «Irritativ» som utgjør 50-70 %. Vann, såpe og varme er den vanligste årsaken til denne type eksem, og ofte er det kombinasjonen av disse tre samtidig, som f.eks. når man tar en varm dusj. Men også oljer, løsemidler og
  rengjøringsmidler er årsak til slike tilfeller. Både fysiske og mekaniske forhold, slik som lav luftfuktighet, kulde, friksjon og mekanisk påvirkning kan bidra til eksemutvikling.

Alergiske eksemer utgjør 30-50 % av tilfellene, og er kontaktallergi, som betyr at huden plutselig blir overfølsom for et spesielt stoff. Kontaktallergi kan oppstå etter noen ukers kontakt med et stoff som lett gir allergi, men som regel oppstår det først etter flere års kontakt. Nikkel, krom, parfymestoffer, gummikjemikalier og enkelte konserveringsmidler er eksempler på noen av de stoffene som hyppigst gir allergisk kontakteksem.


PASS
    HENDENE, DET  ER  DITT  VIKTIGSTE  ARBEIDSREDSKAP! 


HVORDAN  KAN  MAN  MED  ENKLE  TILTAK  FORHINDRE  IRRITATIV EKSEMUTVIKLING?

Først og frems er det viktig å bruke beskyttelseshansker når man jobber med oljer, løsemidler, og rengjøringsmidler.


Hvilke typer finnes?

  • Bomullshansker
  • Plasthansker
  • Vinylhansker
  • Gummihansker (anbefales ikke, da disse kan gi allergi)

Hansker (plast, vinyl og gummi) bør ikke brukes for lenge av gangen, ca 15 min. Da vil man begynne å svette på hendene og dette igjen åpner porene til  talgkjertlene og man mister noe av hudens fuktighetskrem. Ved å bytte hansker oftere vil man gi huden litt luft og kjørling. Bomullshansker må ikke bli for skitne, kan vaskes i maskin.

Når bør en bruke hansker?

Bomull:

  • Ute dersom temperatur under 4 grader, og i kaldt og forblåst vær
  • I kontakt med papir/aviser
  • Når en skal brette sammen tørt tøy
  • Etter påføring av kortison/fuktighetskrem
  • Som innerhanske i plast, vinyl og gummihanske

Plast - vinyl:

  • I kontakt med vann
  • med matvarer som løk, potet, gulrot, tomat, fruktsafter, saft av grønnsaker, rått kjøtt og fisk
  • med pussemidler for metall, bonevoks, møbel , bilpolish og lignende
  • med vaskemidler, hårshampo, hårvann, hårkrem og hårfarger
  • med løsemidler som terpentin, bensin, tynner og lignende

DET  ER  BEDRE  AT  DU  GRISER  TIL  HANSKENE  ENN  HENDENE, OG  DET  ER BEDRE  AT  DU  VASKER  HANSKENE  ENN  HENDENE.

Når man skal vaske hender og hud, bør man bruke lite eller ingen såpe (milde uparfymerte såper) og lunket vann (< 32'C). Man skal bruke tørkepapir, ikke håndtørker.

Kan man behandle tørr eller fuktig hud?

Tørr hud:
  • Er man plaget med tørr hud, skal man bruke salver. De bløtgjør huden ved  å tilføre fettstoff, og for å forhindre fordamping.

Fuktig hud:
  • Er man plaget med fuktig hud, skal man bruke fuktighetskrem. Kremer med høyt innhold av vann,  tørker huden.

KAN  JEG  BLI  BRA  AV  HÅNDEKSEM?

De fleste håndeksem blir bra etter behandling.
Ved allergisk kontakteksem, vil du oftest være symptomfri hvis du unngår å komme i kontakt med de stoffene du er allergisk mot. Ved irritativ kontakteksem, er det om å gjøre å følge rådene om forebyggende tiltak og beskytte huden i lang tid etter at eksemet har roet seg.

HUSK:  ALLERGI  ER  LIVSVARIG!

De 2 hyppigste allergener i Scandinavia er:
  • NIKKEL
  • PARFYMER

For mange er hull i ørene første steget til allergi!

Til slutt vil jeg minne om Nyfors' 10 Bud:(Forebyggelse av Irriativ kontakteksem)
  1. Bruk hansker.
  2. Skyll hendene isteden for såpevask.
  3. Bruk minst mulig såpe.
  4. Tørk fingermellomrommene
  5. Bruk lunket vann: < 32'C.
  6. Se opp for shampoo.
  7. Ikke bruk håndtørrer.
  8. Unngå parfymerte såper.
  9. Unngå direkte kontakt med såper.
  10. Tilfør tørr hud fettstoff.
            (TV-tid er smøretid)

Frode Husnes