SAS Museet på Gardermoen.                            

Publisert:
05.08.09


INFO redaksjonen var så heldige nylig å få låne møterom i de flotte lokalene til SAS Museet på Gardermoen. Vi i INFO redaksjonen har i lengre tid jobbet med å samle inn historisk materiale om flyteknikerens plass innenfor norsk luftfart. Planen er å få samlet alt og trykket det i bokform. Et møysommelig arbeid. Det passet derfor utmerket å avholde et av redaksjonsmøtene våre i SAS Museet.      Museet holder til rett på nordsiden av den gamle charterterminalen på Gardermoen vest. Her har entusiaster samlet inn alt som tenkes kan av norsk flyhistorie og SAS historie spesielt. Lokalene er store og lyse med masse interessant stoff utstilt. Alt av fly som har vært i SAS sin tjeneste er godt representert og med fyldig informasjon.

Selv fikk vi en fin omvisning av Olav Grønskar, som har fått med seg det meste av SAS sin historie. Han begynte i DNL i 1936. Det var litt andre tider og pionerånd den gangen. Det var ikke bare og bare å fly kontaktflyging i Nord-Norge i all slags vær med dårlig utbygd navigasjonshjelpemidler. Ofte kunne vi takse på sjøen i tett tåke i timeshvis kunne Grønskar fortelle.  Vi ble gode til å lese sjøkart.

I tillegg til selve museumshallen huser museet et flott auditorie med plass til 150 gjester. Det leies ofte ut til firmaer som kombinerer jobb og museumsbesøk. Det finnes en egen kafeteria og utsalg av museumsgjenstander. Der kan du få kjøpt gamle SAS postere, bøker m.m. Museet holder oppe hver tirsdag fra kl. 10.00 til 15.00 og på søndager i fra kl. 12.00 til 16.00. Det er gratis adgang for alle. På tirsdager er det størst aktivitet og vi traff på en ti-tolv gamle kjente som holdt på med diverse prosjekter. Museet har også en enorm samling av tekniske dokumenter. Alt fra Flight Manualer og wiringdiagrammer helt tilbake til JU 52. Dette hadde ikke engang Lufthansa. Så de har vært å kopiert opp manualverket til sin restaurete og flygende JU52. Det er forøvrig samme maskin som tjenestegjorde i DNL, med registrering LN-KAF og bar navnet Askeladden. 


Museet har også en pen samling av historiske flyfilmer og flyklipp. Hans Petter Thoresen holder på med å katalogisere og digitalisere alt, så det skal bli enkelt for interesserte å få tilgang til dette. Museet har også et eget utsiktstårn man kan gå opp i. Her finner du den beste utsiktsplassen på hele Gardermoen. Et funn for flytittere. Vi i INFO redaksjonen vil anbefale alle å ta turen innom SAS Museet på Gardermoen. Det er verdt turen. Garantert. Husk og skriv deg inn i gjesteboka. Mer informasjon finner du på www.sasmuseet.net

Klikk på bildene for å få dem større.

Olav Grønskar viser oss rundt på SAS museet Kart som viser alle gamle SAS destinasjoner           
   
Gamle motordeler Polarutstyr, bla en meget sosial sovepose                
   
Stor utstilling av gamle uniformer. Modeller av gamle og nye SAS fly                            
   
DC-3 fra de tidligste årene B 747 fra SAS sin storhetstid                                  
   
Knut Grønskar og Kristian Holstad (foto)