Flytekniker hindret brann i en B737-800 på Gardermoen
Publisert: 08.08.10
Hendelsen fant sted på Gardermoen torsdag i forrige uke. Under taxing inn til gate etter landing, ble det fra tårnet observert brann i venstre hovedunderstell, på et B737-800 fly fra charterselskapet TUI.
Pilotene valgte å taxe inn til gate. Der sto det en SAS tekniker og ventet på flyet. SAS teknikeren oppfattet situasjonen lynraskt og rev med seg et brannslukkningsapparat, og løp flyet i møtet. I det han kom fram eksploderte venstre hovedhjul på grunn av overoppheting.
737 TUI
Flammene som ble anslått til 2 meter høye, og slikket opp under vingen hvor drivstofftanken befinner seg. Teknikeren fikk slukket brannen med pulverapparatet sitt. Tårnet anslo brannen til å ha vart i litt over to minutter. Ett minutt til og situasjonen kunne ha blitt kritisk. Flyet hadde 170 passasjerer ombord, pluss besetning. SAS teknikeren mottok ros fra brannvesenet for raskt og effektiv slukking.
Årsaken til brannen var et hjullager som hadde kollapset. Belastningen på bremsen ble da så stor at bremsen sprakk og hydraulikkveske sprutet ut på den glovarme bremsen og tok fyr. Flyet ble senere tauet inn i SAS hangaren hvor flyet ble jekket opp. Begge hjulene ble byttet, bremsen ble byttet og spesialister i fra SAS sitt understellsverksted på Gardermoen byttet hjulakselen. Flyet var klar til trafikk morgenen etter, kun en time forsinket. SAS teknikeren og SAS teknisk har mottatt takk og ros for flott innsats og profesjonelt arbeid.

Knut Grønskar